Vegoenchiladas med svarta bönor 4-6 portioner
- 2 gula lökar hackade
- 3-4 vitlöksklyftor
- 1 förp. krossade tomater (ca 500 g)
- 2 förp. svarta bönor eller motsvarande hemkokta (ca 500 g avrunna)
- 1 msk spiskummin
- 1 msk oregano
- 0 – 1 tsk chilipulver
- Ev. 1 tsk timjan
- Ev. 1 tsk korianderfrön
- 1 msk kakao
- Salt och peppar
- Rapsolja att steka i
- 10-12 tortilla bröd, medium storlek
- 2-3 dl riven ost, ”vanlig” eller vegansk
Fräs lök och vitlök i oljan så de blir lite mjuka och ha sedan i kryddorna (vänta med kakaon), ha inte för hög värme du vill inte att kryddorna ska brännas bara puttra lite med oljan tills de släpper ifrån sig goda lukter. Ha i övriga ingredienser och låt koka ihop, smaka av med salt och peppar.
I originalet ska? man spara lite av såsen (innan man har i bönorna) för att lägga uppe på bröden innan man sätter in dem i ugnen men jag tycker det blir ”vått” och föredrar den knapriga ytan man får om man bara har på ost, men det är valfritt.
Lägg en klick av röran på bröden och rulla ihop, lägg dem i en smörjd ugnssäker form med kanterna nedåt. När alla är färdiga strö över ost, om du har valt att ha på sås också så ta på den innan osten.
Sätt in i mitten av ugnen på 225°C om varmluftsugn 200°C i ca 10-12 minuter, du vill att de ska få lite gyllenbrun färg.
Servera gärna med chunky guacamole, tomatsalsa och isbergssallad
Må så gott!