Histamin på tapeten

Undrar du vad histamin är? För några år sedan visste jag bara att det var kopplat till allergiska reaktioner. Jag blev väldigt förvånad när jag hörde talas om histaminintolerans och vad det kunde ställa till med. Nu har jag också flera gånger hört det nämnas i samband med långtidscovid.

Här kommer en kort introduktion till histamin.

Histamin är en av kroppens Biogena aminer och bl.a. verksam inom vårt immunförsvar. När vi t.ex. får en allergisk reaktion frisätts histamin, vi kan t.ex. få snuva, utslag och i allvarliga fall en svullnad i luftvägarna och svårt att andas.

Då Histamin är involverade i en rad olika processer i kroppen kan man vid högre nivåer få en rad olika symtom som huvudvärk, migrän, hjärndimma, ångest, nässelutslag, svullnader, snuva, magvärk, diarré, förstoppning, astma, bihåleproblem och ont i kroppen. Det är bra att känna till att IBS, irritable bowle syndrome, kan ge liknande besvär med magen. Jag har också en teori om att IBS med förstoppning och smärta kan trigga igång Histaminreaktioner.

Förenklat kan vi få för höga halter av histamin på tre sätt

  • Genom kosten – Histamin finns naturligt i många livsmedel i olika koncentrationer. Histamin utvecklas också i livsmedel under lagring, histamin i mat förstörs inte vid upphettning, konservering eller frysning.
  • Egen produktion – Vi kan också bilda histamin själva, tex vid en allergisk reaktion men också av stress, värme, kyla och kroppsaktivitet. Det finns också en sjukdom där kroppens mastceller har ett förändrat beteende MCAD/MCAS men den är ovanlig och jag nämner bara den här, under egen produktion.
  • Dålig nedbrytning – Biogena aminer bryts vanligtvis ner av olika enzymer som finns i tarmen, lever, njurar och lungor. Ibland har vi helt enkelt fått i oss mer än vad vi klarar av att bryta ner och ibland är det helt enkelt så att vi har för lite av det enzym som krävs.

Några saker man kan göra själv är,

Det finns så mycket mer att säga om Histamin, det är ett riktigt spännande ämne men också något som tyvärr kan påverka livskvalitén.

Må så gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *