Sommarsallad med rostade kikärtor och palsternacka med krämig vegan ranch style dressing

Det här receptet blir ca 5 portioner, för den som vill ha lite mer animaliskt protein kan man lägga till t.ex. ägghalvor, lax eller kyckling.

  • 2 tetror kikärtor, OBS spar vätskan
  • 2 tsk oregano
  • ½ – 1 tsk berbere krydda
  • ½ tsk salt
  • Ca 8 st medelstora palsternackor, delade i mindre stavar
  • 1 st isbergsalladshuvud, skuren eller riven i mindre bitar
  • Ev. rucola
  • 3-4 avokado, skalade och delade
  • 2 stycken paprikor, här använde jag gula, delade i mindre bitar
  • ½ – 1 squash, skuren i bitar
  • ¼ – ½ purjolök, fint strimlad
  • Rapsolja

Vegan ranch style dressing

  • 1,25 dl aquafaba, vätskan som kikärtorna ligger i
  • 2 st vitlöksklyfta, pressad
  • 2 msk senap t.ex. sötstark senap eller Dijon senap
  • 2 msk gräslök i fina bitar
  • 2 tsk torkad till eller motsvarande färsk
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl rapsolja

Börja med att sätta ugnen på 200°C varmluft eller 225°C vanlig. Häll av vätskan, OBS! spara vätska, från kikärtorna och sköl dem, blanda kikärtorna med kryddorna, oregano berbere och salt, med någon tesked av oljan. Rosta kikärtorna och palstenackorna, med lite olja på, i ugnen ca 20 minuter, rör om då och då. De är färdiga när kikärtorna är lite krunchiga men inte hårda och palsternackorna är mjuka och fått lite färg. Salta och rör om när de tas ut från ugnen. Låt svalna något innan de blandas ihop med övriga ingredienser.

Såsen

Häll aquafaban i en skål eller matberedare, vispa ca en minut tills den blir vit och lite fast. Tillsätt vitlök, senap och salt, blanda ihop snabbt och tillsätt sedan oljan i en fin stråle samtidigt som du fortsätter blanda, hela tiden tills du har en krämig sås, tillsätt gräslök och dill, smaka av. Ställ in såsen en stund att vila i kylskåpet.

Må så gott!

1 Comment

Leave a Reply